Με "λουκέτο" απειλείται το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών
Λουκέτο ετοιμάζεται να μπει και στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), μετά το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (19-6-2011) ο δρ Γ. Χρόνης, τέως πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, που θεωρείται ένας από τους συντελεστές της ανάπτυξης της θαλάσσιας έρευνας στη χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια, « αν τελικά κλείσουν αυτά τα δύο ερευνητικά κέντρα, ουσιαστικά πρόκειται για ξεπούλημα ερευνητικών φιλέτων σε ιδιωτικά συμφέροντα και εντείνεται την ανησυχία για το εφιαλτικό σενάριο της διάλυσης του ερευνητικού εθνικού ιστού της Ελλάδας».
Η ετήσια κρατική επιχορήγηση για το ΕΛΚΕΘΕ κινείται στα 8 εκατ. ευρώ. Τα έσοδά του από ευρωπαϊκά προγράμματα και μελέτες ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τα τελευταία 15 χρόνια το κράτος δεν κάλυψε ποτέ λειτουργικές δαπάνες που αφορούσαν έξοδα για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ασφάλιστρα πλοίων, βαθυσκάφους, ρομπότ κτηριακών εγκαταστάσεων, καύσιμα πλοίων, αυτοκινήτων, φύλαξη κτηρίων, Ενυδρείων κ.α.
Επιπλέον ένας μεγάλος αριθμός ερευνητών εργάζεται με χρήματα από κοινοτικά προγράμματα. Η γνωστή και καθομολογούμενη απουσία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ την οποία έχουμε επισημάνει επανειλημμένα με σχετικές ερωτήσεις έφερε μεγάλες οικονομικές απώλειες και στο κέντρο.
Την ίδια ώρα που ανακοινώνεται το κλείσιμο του ΕΛΚΕΘΕ και του ΙΓΜΕ, ο υφυπουργός του ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης κατεβάζει στη Βουλή νομοσχέδιο «Σύστασης φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων», όπου αναφέρεται ότι ο φορέας αυτός θα αναθέτει μελέτες στο ΙΓΜΕ και στο ΕΛΚΕΘΕ!
Οι υποδομές του κέντρου, αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ. Κτιριακά συγκροτήματα σε Αθήνα, Κρήτη και Ρόδο, ένα ωκεανογραφικό σκάφος, ένα αλιευτικό, ένα μικρό για παράκτιες εργασίες. Ο εξοπλισμός όλων αυτών είναι ό,τι πιο σύγχρονο. Ένα βαθυσκάφος, τρία υποθαλάσσια ρομπότ. Το σύστημα «Ποσειδών» για την πρόγνωση κατάστασης των ελληνικών θαλασσών. Δύο ενυδρεία στην Κρήτη και τη Ρόδο. Υψηλού τεχνολογικού επιπέδου εργαστήρια ιχθυοκαλλιεργειών, γενετικής, βιολογίας και χημείας συμπληρώνουν την κινητή και ακίνητη περιουσία του κέντρου. Το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» μπορεί να συμμετάσχει στις προκαταρκτικές γεωλογικές έρευνες για την ανεύρεση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα περισσότερα από αυτά δεν μπορούν να πωληθούν σε ιδιώτες γιατί προέρχονται από προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα είτε μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε μέσα από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Το σημαντικότερο όμως είναι το ανθρώπινο δυναμικό του. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ε.Ε. προκρίνει δεύτερη συνεχή φορά το ΕΛΚΕΘΕ ως επιστημονικό υπεύθυνο για την έρευνα στον μεσογειακό χώρο και στη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή δεκάδων ευρωπαϊκών κέντρων και ινστιτούτων.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
30 Ιανουαρίου 2013, 20:17
ΥΠΕΞ: Η μειονότητα της Θράκης είναι δικό μας θέμα
30 Ιανουαρίου 2013, 20:02
Με συγγραφείς δείπνησε και συζήτησε ο Βενιζέλος
30 Ιανουαρίου 2013, 19:40
Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 35 προσαγωγές των μελών τού ΠΑΜΕ
30 Ιανουαρίου 2013, 19:24
Ανέγγιχτοι ακόμη και σήμερα οι άνθρωποι του Μουμπάρακ
30 Ιανουαρίου 2013, 19:19
Ανασκαφή στο Κονώνειο Τείχος
30 Ιανουαρίου 2013, 19:14
Διορίστηκε το νέο ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
30 Ιανουαρίου 2013, 19:13
Λέιζερ αέρος αέρος σε αμερικανικά μαχητικά
30 Ιανουαρίου 2013, 19:07
Ερντογάν: Συναίνεση ή δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση
30 Ιανουαρίου 2013, 19:00
Είδε ποιος τον πυροβόλησε, αλλά δεν του πήραν κατάθεση!
30 Ιανουαρίου 2013, 18:43
Bitza Park: Στην Μόσχα οι επιχειρηματικές ευκαιρίες!