Διεθνή
Ετοιμάζει "βαλίτσες" για Ευρώπη η Σερβία

Ετοιμάζει "βαλίτσες" για Ευρώπη η Σερβία

  • 22 Ιουνίου 2011, 15:08

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τον Οκτώβριο να αποδοθεί στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.

Ο κ. Ζμπόγκαρ από το Βελιγράδι, όπου συναντήθηκε με το Σέρβο ομόλογό του, Βουκ Γέρεμιτς τόνισε ότι η Σλοβενία θα παράσχει στήριξη, ώστε να καθοριστεί έως το τέλος του έτους ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας-ΕΕ.

«Το μέλλον της Σερβίας εντός της ΕΕ είναι σημαντικό για την περιοχή και ήρθε η στιγμή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο κ. Ζμπόγκαρ στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά από τις συνομιλίες με τον κ. Γέρεμιτς.

Τη Σλοβενία τη χαροποιεί αυτό και θα στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών.

«Πιστεύω ότι έχει νόημα ο καθορισμός της ημερομηνίας, αν οι διαπραγματεύσεις αρχίσουν εντός του 2012. Θα θέλαμε να είναι αυτή η ημερομηνία και πιστεύω ότι είναι πιθανόν να επιλυθούν πολλά εκκρεμή ζητήματα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας. Αναφερόμενος στο Κόσοβο, ο κ. Ζμπόγκαρ είπε ότι δεν πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου να τεθεί ως όρος για τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Σερβίας, αλλά ότι η κατάσταση «θα είναι διαφορετική», όσο η Σερβία θα προσεγγίζει την ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας υπογράμμισε ότι οι διμερείς σχέσεις Βελιγραδίου - Λιουμπλιάνας είναι σε ανοδική τροχιά και έκανε ειδική αναφορά στην οικονομική συνεργασία προσθέτοντας ότι ο όγκος των σερβικών εξαγωγών στη Σλοβενία τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2011 αυξήθηκε κατά 30%.

Ο κ. Γέρεμιτς ανήγγειλε συνάντηση της μεικτής επιτροπής των δύο κυβερνήσεων το φθινόπωρο σημειώνοντας ότι ο συνολικός όγκος των εμπορικών ανταλλαγών αυξήθηκε κατά 25%.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron