Διεθνή
Βγήκε από την κρίση η Σερβία!

Βγήκε από την κρίση η Σερβία!

  • 22 Ιουνίου 2011, 12:19

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Σερβία εξήλθε από την οικονομική κρίση στην οποία είχε βυθισθεί το 2008.

"Το χειρότερο είναι πίσω μας, η έξοδος από την κρίση είναι αναμφισβήτητη", δηλώσει ο σέρβος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Vecernje Novosti.

"Περάσαμε όρθιοι αυτήν την κρίση...χάρις στα μέτρα που εφάρμοσε με συνέπεια η κυβέρνηση, η Σερβία δεν απειλήθηκε ποτέ με πτώχευση", λέει ο σέρβος πρωθυπουργός παραθέτοντας ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις ανάκαμψης, όπως η ανάπτυξη του 3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 και μία ελαφρά αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων κατά τους δύο τελευταίους μήνες.

"Είναι αλήθεια ότι οι αριθμοί δεν είναι εντυπωσιακοί. Μιλάμε για χίλιες περίπου νέες θέσεις εργασίας ανά μήνα, αλλά έχουμε σταματήσει την αύξηση της ανεργίας", λέει.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις συνεπικουρούνται από τις προβλέψεις του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Βελιγράδι Μπογκντάν Λισοβόλικ, ο οποίος αναφέρεται σε ανάπτυξη 4,5% το 2012.

Σε ερώτηση εάν η Σερβία έχει βγει από την κρίση, απαντά: "Φαίνεται πως ναι", όμως προειδοποιεί: "Υπάρχει το ενδεχόμενο υποτροπής".

"Η πιθανή αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι διαταραχές στη ζώνη του ευρώ στο εξωτερικό και οι υπερβολικές αυξήσεις των μισθών του δημόσιου τομέα στη Σερβία" είναι οι κίνδυνοι τους οποίους επικαλείται ο Μπογκντάν Λισοβόλικ.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Έρικ Μπέργκλοφ ,αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (BERD), που επισκέπτεται το Βελιγράδι, επιβεβαίωσε ότι η Σερβία βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron