Πολιτική
"Το πρωί κάποιοι είναι αντιμνημονιακοί και το βράδυ υπουργοί"

"Το πρωί κάποιοι είναι αντιμνημονιακοί και το βράδυ υπουργοί"

  • 21 Ιουνίου 2011, 23:15

Το μεγαλύτερο δυνατό έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα διαπίστωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας μέσα στο πολιορκημένο από διαδηλωτές κοινοβούλιο.

«Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο και να μην οδηγηθούμε στην λαϊκή ετυμηγορία. Σήμερα η Βουλή καλείται να δώσει ψήφο στην κυβέρνηση Παπανδρέου, ή την κυβέρνηση Βενιζέλου – Παπανδρέου;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Η πιθανότητα συγκυβέρνησης ήταν μια στιγμιαία υπόθεση, ή μήπως είναι παρούσα; Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω την πάνδημη συναίνεση που έσπευσε να δώσει τόσο ο Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και η κα. Μπακογιάννη».

Τόνισε πάντως ότι εκείνος δεν δέχθηκε τηλεφώνημα «γιατί θα ξέρατε ποια είναι η απάντηση, όμως αυτές οι στάσεις ανατροφοδοτούν το έλλειμμα εμπιστοσύνης πολιτών στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις».

« Τι να πει ο κόσμος όταν το πρωί κάποιοι είναι αντιμνημονιακοί και το βράδυ υπουργοί, όταν ο κ. Σαμαράς το πρωί είναι κατά του μνημονίου και το βράδυ συναινεί…», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε πάντως ότι παίζεται έντονο πολιτικό παιχνίδι στην ΕΕ με την πέμπτη δόση του δανείου.
«Την προηγούμενη Τετάρτη, όσο δεν υπήρχε πρωθυπουργός, η 5η δόση είχε δοθεί. Μόλις κατάφερε να σταθεροποιηθεί το πολιτικό σύστημα και να αποκτήσει ειδικού βάρους υπουργούς και αντιπροέδρους, δεν την παίρνουμε. Ποιον εμπαίζετε;» σχολίασε.

"Έκθεση κατασχετηρίου το Μεσοπρόθεσμο"

«Η κυβέρνηση με την ανοχή της ΝΔ και του ΛΑΟΣ θυσιάζει την δημόσια περιουσία ακόμη και την ίδια την παράταξη που αποτέλεσε κορμό του δημοκρατικού χώρου προκειμένου να προχωρήσει σε αυτό το μίγμα πολιτικής που καταστρέφει τη χώρα» τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το Μεσοπρόθεσμο «σαν έκθεση κατασχετηρίου» και παρομοιάζοντας το κλίμα στη πολιτική ζωή του τόπου με την πολιτική ατμόσφαιρα του ‘65.

Ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού Οικονομικών και την αποστροφή του περί υπαρκτής συναίνεσης διερωτήθηκε αν η συγκυβέρνηση είναι παρούσα «αλλιώς πως εξηγείται αυτή η πάνδημη συναίνεση που επικαλέστηκε ο κ. Βενιζέλος;».

Καταλόγισε δε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αλλαγή θέσης ως προς την διαδικασία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, αμέσως μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, ενώ απευθύνθηκε προς τον κ. Βενιζέλο για να πει: «Δεν μας πείσατε, πως εκεί που αποτύχατε χθες θα πετύχετε σήμερα χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή στο Μεσοπρόθεσμο και στο μείγμα της πολιτικής σας»

Αναφερόμενος στα γεγονότα της εβδομάδας που προηγήθηκαν του ανασχηματισμού και της πρότασης εμπιστοσύνης ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε δεικτικά ότι το «όλον ΠΑΣΟΚ συσπειρώθηκε έντρομο» προ του κινδύνου να εκχωρηθεί στον Α. Σαμαρά εξουσία.

Περιγράφοντας τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος υπογράμμισε πως δεν επέρχεται καμία μεταβολή στο χρέος και κανένα αντίκρυσμα είτε ληφθούν είτε όχι σκληρά μέτρα. Απευθυνόμενος δε στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τους κάλεσε να το αναγνώσουν για να διαπιστώσουν ότι είναι ένας απέραντος κατάλογος της περιουσίας του ελληνικού λαού που ετοιμάζεται προς εκποίηση.

«Δεν πρόκειται για νομοσχέδιο, αλλά για έκθεση κατασχετηρίου και έκθεση δικαστικού επιμελητή. Όπως ο δικαστικός επιμελητής καταγράφει τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη έτσι και η τρόικα και η κυβέρνηση καταγράφουν και μαζεύουν τα περιουσιακά στοιχεία για να τα εκποιήσουν. Δεν πρόκειται για πρόγραμμα σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας αλλά για πρόγραμμα λεηλασίας πριν την χρεοκοπία» είπε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε εξάλλου ότι κλιμακώνονται οι επιθέσεις στον κόσμο που διαδηλώνει ειρηνικά και ζητά δικαιοσύνη με όλα τα μέσα και οι συκοφαντικές επιθέσεις στην Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε πως ενώ τον εξοργίζει το γεγονός ότι γίνονται επιθέσεις σε μια παράταξη που έδωσε αγώνες για τη Δημοκρατία, πιο πολύ τον εξοργίζει που ότι την ίδια στιγμή που αποκαλεί η κυβέρνηση τους αριστερούς πολίτες «γκοτζαμάνηδες» και «κουτσαβάκηδες» ανοίγει την αγκαλιά της στην ακροδεξιά και τον κ. Καρατζαφέρη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει την εικόνα γι αυτό χρησιμοποιεί με επιλεκτικό τρόπο αντίστροφα επιχειρήματα «όπως έκανε όλο αυτό το διάστημα με την παραφιλολογία περί αποστασίας και Ιουλιανών, όπου συνειδητά προσπάθησε να διαστρεβλώσει την ιστορική αλήθεια. «Ε, ναι λοιπόν και το 1965 και σήμερα ο κόσμος ήταν στο δρόμο και τότε και τώρα ο λαός και οι πολίτες ζητούν δημοκρατία, για να προστατεύσει την Δημοκρατία, το Σύνταγμα και την λαϊκή κυριαρχία. Επίσης η ομοιότητα και τότε και τώρα είναι η διαπλοκή, οι τραπεζίτες οι ιδιοκτήτες των Μίντια, οι μεγαλοεργολάβοι, ο κ. Μητσοτάκης ζητούσαν να μην τεθούν οι κυρίαρχες επιλογές στην κρίση του λαού. Η διαφορά είναι ότι όλοι αυτοί επεδίωκαν για λογαριασμό του Παλατιού να ρίξουν την κυβέρνηση ενώ τώρα προσπαθούν για λογαριασμό της Τρόικα να κρατήσουν την κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι στερείται της λαϊκής αποδοχής».

Τέλος ανέφερε πως όταν ολοκληρωθεί η σύμβαση που έχει υπογράψει η κυβέρνηση «ούτε και εσείς δεν θα είστε χρήσιμοι».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron