Κοινωνία
Με το σταγονόμετρο οι εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Με το σταγονόμετρο οι εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

  • 21 Ιουνίου 2011, 11:20

«Περιπέτεια» για πολλούς γονείς καθίσταται για φέτος η εύρεση μίας θέσης σ’ έναν από τους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας. Εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, αυξημένος σε σχέση με πέρυσι εκτιμάται ότι θα είναι ο αριθμός των αιτήσεων που κατατίθενται στους σταθμούς, ωστόσο, σημαντικές είναι οι ελλείψεις που παρουσιάζονται σε πολλούς από αυτούς, τόσο σε επίπεδο προσωπικού, όσο και σε επίπεδο πόρων, γεγονός που αναγκαστικά μειώνει τις διαθέσιμες θέσεις και που σημαίνει ότι πολλά παιδιά μπορεί να μείνουν εκτός.

Παρόλα ταύτα, σύμφωνα με την επίσημη εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι δημοτικές αρχές διασφαλίζουν το δικαίωμα πρόσβασης όλων των δημοτών και κατοίκων, χωρίς διάκριση, στη χρήση των υπηρεσιών που παρέχουν, γεγονός που σημαίνει, ότι δικαίωμα εγγραφής στους εν λόγω σταθμούς έχουν όλα τα παιδιά.

«Από τον συγγενικό και το φιλικό κύκλο μου, γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να στείλουν το παιδί τους σε έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό, αφού η οικονομική τους κατάσταση είναι πολύ δύσκολη,» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κώστας Ντεγιάζης, πατέρας του 3χρονου Παναγιώτη, συμπληρώνοντας: «Έχουμε κάνει αίτηση, για παιδικό σταθμό στο Παλαιό Φάληρο, όπου μένουμε, άλλα δεν ξέρουμε αν θα μας δεχθούν, αφού οι αιτήσεις είναι πολλές, οι θέσεις πολύ λίγες και έχουν προτεραιότητα συγκεκριμένες κατηγορίες οικογενειών. Ενδεχομένως, να χρειαστεί να κάνουμε αίτηση και σε γειτονικούς δήμους, αλλά κι εκεί η κατάσταση δεν είναι καλύτερη».

Ενδεικτικά, ο δήμος Αμαρουσίου, ένας από τους «προνομιούχους» δήμους της Αττικής, φέτος θα φιλοξενήσει 200 παιδιά λιγότερα, αφού αποφάσισε να κλείσει 3 από τους 14 σταθμούς, οι οποίοι φιλοξενούσαν πάνω από 1.000 παιδιά. Σημαντικά είναι και τα λειτουργικά προβλήματα που παρουσιάζονται για τη νέα χρονιά η οποία ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, αφού δεν ανανεώθηκαν πολλές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. «Φοβάμαι ότι πολλά θα είναι τα παιδιά που θα μείνουν έξω από τους σταθμούς. Πέρυσι εργάζονταν 202 υπάλληλοι, ενώ φέτος είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργήσουμε με περίπου 135 άτομα και φοβόμαστε ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα φύγουν άλλα 25 άτομα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των βρεφονηπιακών σταθμών δήμου Αμαρουσίου, Νίκος Κάββαλος, συμπληρώνοντας: «Είμαστε αναγκασμένοι να φιλοξενήσουμε λιγότερα παιδιά, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η ασφάλεια των παιδιών, το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών, αλλά και οι καλές εργασιακές συνθήκες».

Παράλληλα, μειώνονται στο μισό τα βρεφικά τμήματα, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα νήπια. Καταλήγοντας, ο κ. Κάββαλος επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να δοθεί ειδικό βάρος από την επίσημη πολιτεία για κοινωνική αρωγή «σε μία μαστιζόμενη», όπως τη χαρακτήρισε, «από την κρίση, κοινωνία».

Σημαντική «ανάσα» τόσο για τους γονείς, όσο και για τις δημοτικές αρχές είναι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που προσφέρουν αρωγή στην άνεργη και την εργαζόμενη μητέρα.

Κατά την εγγραφή επιλέγονται τα παιδιά εργαζόμενων γονέων και παιδιά οικονομικά αδύνατων οικογενειών, ενώ προτεραιότητα έχουν εκείνα που έχουν ανάγκη φροντίδας από διάφορα κοινωνικά αίτια, όπως ορφανά, παιδιά άγαμων μητέρων, διαζευγμένων ή σε διάσταση γονέων, παιδιά που προέρχονται από γονείς με σωματική ή πνευματική αναπηρία, πολυτέκνων κλπ. Τα εγγραφόμενα παιδιά προέρχονται από την περιοχή ΟΤΑ που ανήκουν, χωρίς να αποκλείεται και η περίπτωση εγγραφής παιδιού από γειτονική περιοχή.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:

- Πιστοποιητικό ή ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού

- Ιατρική βεβαίωση για την ανάπτυξη και την ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού, καθώς και φωτοαντίγραφο σελίδας εμβολιασμού του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού

- Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των συζύγων του τρέχοντος οικονομικού έτους

- Η βεβαίωση εργοδότη ότι και οι δύο γονείς εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν εντός μηνός, με προσδιορισμό του ύψους των αποδοχών τους και επικυρωμένο αντίγραφο βιβλιαρίου ενσήμων των γονέων, για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Στην περίπτωση που δεν κατατεθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είναι δυνατή η εγγραφή τους παιδιού κατ’ εκτίμηση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Έγκρισης των αιτήσεων.

Σημειώνεται επίσης, ότι όσον αφορά την Αθήνα, σε σύνολο 5.189 νηπίων και βρεφών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Βρεφοκομείου Αθηνών, τα 4.000 είναι παιδιά Ελλήνων και τα 1.189 είναι παιδιά αλλοδαπών, απαραίτητη προϋπόθεση για τους οποίους, είναι η προσκόμιση άδειας νόμιμης παραμονής στη χώρα.

Ενδεικτικά, το μηνιαίο κόστος συμμετοχής των γονέων με οικογενειακό εισόδημα από 12.000-13.000 ευρώ, για ένα παιδί είναι 45 ευρώ, ενώ για δύο, 65 ευρώ.

Από 24.000-30.000, για ένα παιδί το κόστος συμμετοχής είναι 100 ευρώ, ενώ για δύο, 140 ευρώ. Ενώ, για οικογενειακά εισοδήματα από 36.000 και πάνω, για ένα παιδί φθάνει τα 150 ευρώ και για δύο τα 180 ευρώ.

Απαλλάσσονται της οικονομικής συμμετοχής οι έχοντες οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, εφόσον υπάρχει στην οικογένεια άτομο με αναπηρία σε ελάχιστο ποσοστό 67%, οι πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ καθώς και τρίτεκνοι με εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron