Κοινωνία
Την "λυπητερή" για τις ζημιές στο Σύνταγμα ετοιμάζει ο Καμίνης

Την "λυπητερή" για τις ζημιές στο Σύνταγμα ετοιμάζει ο Καμίνης

  • 20 Ιουνίου 2011, 21:07

Την πρόθεσή του να ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς τα χρήματα που θα χρειαστούν για την αποκατάσταση όλων των ζημιών που προκλήθηκαν κατά τα πρόσφατα γεγονότα έξω από τη Βουλή, διατύπωσε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως είπε ο δήμαρχος, τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας προκάλεσαν πάρα πολύ εκτεταμένες ζημιές που δεν μπορούν να αποκατασταθούν.

Καταμετρώντας τις φθορές, ανέφερε: «Έχουν καταστραφεί μεγάλα τμήματα από τις ορθομαρμαρώσεις και τις επικαλύψεις των διάφορων στοιχείων της πλατείας Συντάγματος, όπως τα σιντριβάνια, τα στηθαία κλπ. Έχουν αποκοπεί ακόμα και τμήματα των συμπαγών ογκολίθων στα περιμετρικά στηθαία. Επίσης, έχουν αποξηλωθεί και θρυμματιστεί κατά τμήματα οι μαρμάρινες πλάκες των επιστρώσεων της πλατείας, είτε με λοστούς είτε λόγω φωτιάς. Ανάλογες φθορές έχουν υποστεί και τα σκαλοπάτια στην κλίμακα που οδηγεί στον Άγνωστο Στρατιώτη, στη λεωφόρο Αμαλίας. Έχουν αποξηλωθεί τα ξύλινα μέρη και έχουν υποστεί καταστροφές τα περίτεχνα μαρμάρινα έδρανα των καθισμάτων της πλατείας Συντάγματος, τα οποία ήδη απομακρύνθηκαν από τα συνεργεία. Έχει προκληθεί εκτεταμένη ρύπανση από πυρκαγιές, καπνούς, σπρέι κλπ. Πρόκειται για φθορές που είναι διάσπαρτες σε όλη την έκταση της πλατείας και σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατον να αποκατασταθούν σημειακά, καθώς προαπαιτείται καθαίρεση και των όμορων μαρμάρινων τμημάτων και μελών».

Και συμπλήρωσε ότι το συνολικό κόστος για την αποκατάσταση των καταστροφών δεν μπορεί προς το παρόν να εκτιμηθεί επακριβώς, αλλά ανέρχεται μετά βεβαιότητας σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. «Και επειδή ο δήμος, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, δεν μπορεί να καλύψει τέτοια δαπάνη, προτίθεμαι» είπε ο κ. Καμίνης « να ζητήσω από τα αρμόδια υπουργεία να καλύψουν τη δαπάνη της αποκατάστασης των ζημιών. Εάν τυχόν αυτό δε γίνει, θα εξετάσουμε πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να στραφούμε και να διεκδικήσουμε αποζημίωση με αστική ευθύνη του δημοσίου».

Στο πλευρό του δημάρχου στάθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης, εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας στον κ. Καμίνη τα επεισόδια του 2008, όταν οι καταστροφές είχαν αγγίξει τα 1.6 εκατ. ευρώ και η πολιτεία του είχε δώσει μόλις 500.000 ευρώ. Ο κ. Κακλαμάνης επέμεινε ότι μόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα μετατρέπει τις πράξεις αυτές από πλημμελήματα σε αδικήματα, είναι πιθανόν να περιοριστούν οι βανδαλισμοί.

Ο κ. Καμίνης απάντησε, επίσης, σε δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία έκαναν λόγο για υπέρογκες δαπάνες του δήμου. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αβραντίνης, μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι το ποσό των 48.000 ευρώ που ανέφεραν τα δημοσιεύματα, στην ουσία αφορούσε δαπάνη για την αγορά τριών αυτοκινήτων που θα μεταφέρουν τους δημοτικούς αστυνόμους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron