Οικονομία
Συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί

Συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί

  • 17 Ιουνίου 2011, 14:25

Επιβεβλημένο χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος νέο πακέτο διάσωσης για τη Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο πως Ελλάδα θα πρέπει με τη σειρά της να αναλάβει τις ευθύνες της.

Μετά τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει το έργο του Έλληνα πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι επικοινώνησε μαζί του την Πέμπτη.

Σχετικά με την πρόταση συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην επίλυση της ελληνικής κρίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να έρχεται σε αντιπαράθεση με την ΕΚΤ και επισήμανε ότι τάσσεται υπέρ της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών.

Γερμανία και Γαλλία θα τηρήσουν κοινή στάση απέναντι στην Ελλάδα και δεσμεύτηκαν να υπερασπιστούν το ευρώ, όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Επανέλαβε ότι χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Τόνισε πως η συμμετοχή των ιδιωτών θα πρέπει να είναι καθαρά εθελοντική για να μην προκαλέσει πιστωτικό επεισόδιο και πρόσθεσε ότι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα πρέπει να σχεδιαστεί και να εποπτευθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Νικολά Σαρκοζί είπε ότι "δεν έχει λόγο" να αμφιβάλλει ως προς την ρητή υπόσχεση της Ιταλίας να προωθήσει την παραίτηση του Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, από το εξαμελές Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

"Έδωσε τον λόγο της η Ιταλία (φέτος τον Απρίλιο). Δεν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλλω για την τήρησή του. Έστω κι αν οι φιλοδοξίες για σταδιοδρομία του ενός και του άλλου έχουν συναρπαστικό ενδιαφέρον, θα πρέπει εντούτοις αυτές να υποτάσσονται μπροστά στο γενικό συμφέρον", τόνισε ο γάλλος ηγέτης, που έδωσε κοινή συνέντευξη τύπου με την καγκελάριο Μέρκελ. "Υπάρχει πασίγνωστος άγραφος νόμος ότι, "στο εξαμελές Διευθυντήριο της ΕΚΤ αντιπροσωπεύονται ισάριθμα μεγάλα κράτη".

"Μπορεί να θεωρηθεί ότι η Γαλλία είναι μεγάλο κράτος, επίσης ότι δύο Ιταλοί στο Διευθυντήριο δεν είναι εξαιρετική ευρωπαϊκή λύση, πρόκειται κατ' εμέ για μια καλόπιστη θεώρηση", εξήγησε ο γάλλος πρόεδρος.

Πράγματι, το Παρίσι στηρίζει τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι ως διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ηγεσία της ΕΚΤ.

Κατά μια λογική αλληλουχία, αναμένει ένας Γάλλος να διαδεχθεί τον κ. Σμάγκι στο Διευθυντήριο της ΕΚΤ, όπως συμφωνήθηκε στην ιταλογαλλική σύνοδο κορυφής την 26η Απριλίου φέτος στη Ρώμη, ανέφεραν σήμερα πηγές προσκείμενες στη γαλλική προεδρία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron