Κοινωνία
Ετοιμάζεται ο κρατικός μηχανισμός για την πυροπροστασία της χώρας

Ετοιμάζεται ο κρατικός μηχανισμός για την πυροπροστασία της χώρας

  • 17 Ιουνίου 2011, 09:38

Πρόληψη, εύρυθμη και αγαστή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και βοήθεια εθελοντών, είναι οι τρεις άξονες στους οποίους εστιάζει ο κρατικός μηχανισμός κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ώστε να μην επαναληφθεί και το 2011 το φαινόμενο της «αιμορραγίας» του δασικού πλούτου της χώρας.

Παρά τους μειωμένους -λόγω της κρίσης- διαθέσιμους πόρους για φέτος, τα βήματα τα οποία έχουν γίνει κρίνονται ως «υποσχόμενα».

«Ποσό 600.000 ευρώ έχει διατεθεί για τη συνέχιση του περσινού πιλοτικού προγράμματος καθαρισμού δασών σε συνεργασία με δασικούς συνεταιρισμούς στους νομούς Εύβοιας, Χαλκιδικής, Αιτωλοακαρνανίας και Ιωαννίνων», διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασολόγος, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, στην Ειδική Γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Παναγιώτης Μπαλατσός. Για τη συντήρηση και βελτίωση του δασικού δικτύου, το προβλεπόμενο ποσό στον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, μικρότερο από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας και κατά συνέπεια «έχει μεγάλη σημασία η ιεράρχηση, για τη βέλτιστη αξιοποίηση των μειωμένων πιστώσεων», τονίζει ο Π. Μπαλατσός.

Τα κεφάλαια που προβλέπονται φέτος για τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) είναι ίδια με τα περσινά (περίπου 23 εκατ. ευρώ) και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη κατανεμηθεί ανά δήμο και περιφέρεια για καθαρισμό ξηράς βιομάζας, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και άλλα, τα ποσά που πρέπει να διατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων στη Γενική Γραμματεία, Δημήτρης Μαχαιρίδης. Προσθέτει, δε, ότι, για πρώτη φορά φέτος, η κατανομή έγινε στη βάση κριτηρίων που θεσπίστηκαν πέρσι (πυκνότητα πληθυσμού, ύπαρξη αλσυλίων ή δασών στον δήμο κ.λπ) για να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπως η χρηματοδότηση με το ποσό των 9.000 ευρώ δήμου με δάση και με το ποσό των 120.000 ευρώ δήμου χωρίς δάση. «Για λόγους ταχύτητας και ελέγχου, η αρμοδιότητα έγκρισης συμβάσεων για έργα μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 80% του συνολικού ποσού, περιέρχεται πλέον στους γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων και το ΥΠΕΚΑ διατηρεί τη σχετική αρμοδιότητα μόνον στα μεγάλα ποσά», διευκρινίζει ο Π. Μπαλατσός.

Ελπιδοφόρα είναι η πρόβλεψη ποσού ύψους 400.000 ευρώ με 500.000 ευρώ, την επόμενη τριετία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αργύρης Μπαλταζής» για έργα σχετικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών. «Καταφέραμε να αρχίσουν να αξιοποιούνται από φέτος», υπογραμμίζει ο κ. Μπαλατσός και συνεχίζει: «Έχουν, επίσης, διατεθεί 4 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΚΑ για τη στελέχωση των συντονιστικών κέντρων και για περιπολίες, τις απογευματινές ώρες και τις αργίες, από το δυναμικό των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών». Εκτιμά, τέλος, ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση, μέσω των αποκεντρωμένων διοικήσεων, της αγροφυλακής στη δασική υπηρεσία.

«Ως επιτελικός φορέας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει καλύψει αυτά που έπρεπε. Ο κάθε φορέας είναι πλέον υπεύθυνος για τις ενέργειες που του αναλογούν και πρέπει να τις ολοκληρώσει μέχρι τον Ιούλιο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων στη Γενική Γραμματεία. Λόγω εφαρμογής του Καλλικράτη, συστήθηκαν σε πολύ μικρό χρόνο αντιπυρικά συμβούλια σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, στα οποία συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι του δήμου και της περιφέρειας και έχουν πολύ σημαντική αρμοδιότητα σε θέματα αντιπυρικής και πολιτικής προστασίας. «Οι περιφέρειες και οι μεγάλοι δήμοι έχουν πλέον μεγάλο μέρος της ευθύνης. Δεν περιμένουμε πια μόνο από τα ελικόπτερα να κατέβουν και να μας σώσουν», δηλώνει ο Δ. Μαχαιρίδης.

«Υπάρχει πάντα το μείζον πρόβλημα με τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Το θέμα αυτό έχει περάσει πλέον στην αρμοδιότητα των περιφερειών και θα πρέπει να λυθεί σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι πλέον υπόλογοι για αυτό», υπογραμμίζει.

Το ζήτημα του ποιος αποφασίζει για την απομάκρυνση πολιτών στην περίπτωση πυρκαγιάς και οι οδηγίες για την οργανωμένη απομάκρυνσή τους, αποσαφηνίζονται στην καινούργια εγκύκλιο που εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Ο Δ. Μαχαιρίδης τονίζει ότι η απομάκρυνση δεν ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις και υπενθυμίζει το λάθος της εκκένωσης περιοχών στις πυρκαγιές της Ηλείας το 2007 με οχήματα τα οποία διερχόμενα από φλεγόμενες ζώνες συμπεριφέρονταν ως κινούμενες βόμβες, με αποτέλεσμα τις τραγικές τότε απώλειες. Παράλληλα, η επικαιροποιημένη εγκύκλιος «Σχεδιασμός και δράσεις πολιτικής προστασίας για πρόληψη και ετοιμότητα των φορέων στην αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών» περιγράφει όλα όσα πρέπει να κάνουν οι εμπλεκόμενοι φορείς για τη δασοπροστασία (μεταξύ άλλων, υποχρέωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να κάνει αποψίλωση σε όλο το δίκτυο των σιδηροδρόμων, υποχρέωση της ΔΕΗ να καθαρίσει από τη σκόνη πυλώνες και ηλεκτροφόρα καλώδια στην ύπαιθρο, υποχρέωση του υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει σε αποψίλωση στους αρχαιολογικούς χώρους).

Στο επικαιροποιημένο Σχέδιο Εκτάκτων Αναγκών, που θα εκδοθεί σύντομα, μεγάλη έμφαση θα δοθεί φέτος στην προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας στις δασικές περιοχές, σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών, ενημερώνει ο Δ. Μαχαιρίδης. «Η εφαρμογή του μέτρου περνά από φέτος στην ευθύνη των περιφερειών», λέει.

Η εμπειρία, που απέκτησαν πέρσι οι εθελοντικές ομάδες που ασχολούνται με την πυροπροστασία ώστε να συγχρωτιστούν με την Πυροσβεστική, θα είναι φέτος πολύτιμη, εκτιμά ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων στη Γενική Γραμματεία. «Ομολογώ ότι είναι καλή η προσπάθεια των εθελοντικών οργανώσεων», λέει και θυμίζει τη δράση των Ελλήνων Προσκόπων, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας, την Ημέρα του Περιβάλλοντος, για καθαρισμό αλσών σε διάφορα σημεία της χώρας. Επισημαίνει, ωστόσο, την ανάγκη επίλυσης του θέματος της ασφάλειας των εθελοντών, όταν στην προσπάθεια κατάσβεσης εισέρχονται μέσα στη φωτιά.

Πίστωση χρόνου στον κρατικό μηχανισμό για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία φέτος δίνουν πάντως οι καιρικές συνθήκες. «Τα πραγματικά προβλήματα, φέτος, θα εμφανιστούν σε μικρότερη χρονική περίοδο», εκτιμά ο δασολόγος Παναγιώτης Μπαλατσός και εξηγεί: «Ο λόγος είναι ότι επεκτείνεται η περίοδος που η βλάστηση θα συνεχίσει να είναι πράσινη, λόγω των βροχοπτώσεων και θα αργήσει να ξεραθεί».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron