Οικονομία
"Επί ξυρού ακμής" η ελληνική Οικονομία

"Επί ξυρού ακμής" η ελληνική Οικονομία

  • 15 Ιουνίου 2011, 13:20

Οι 17 υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό δίλημμα καθώς προσπαθούν να καταστρώσουν ένα σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times. Το βασικότερο πρόβλημα είναι να βρεθεί ένας τρόπος να εμπλακούν ιδιώτες πιστωτές στη διάσωση της χώρας, χωρίς όμως αυτό να καταστρέψει την πιστοληπτική της ικανότητα.

Πολλοί από τους ισχυρούς της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, θεωρούν ότι τα κοινοβούλια των χωρών-μαλών δεν πρόκειται να δεχθούν ένα σχέδιο στήριξης χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών. Όμως, όση περισσότερη πίεση ασκείται στους ιδιώτες, τόσο πιο πιθανό είναι να οδηγηθεί η Ελλάδα σε πιστοληπτική υποβάθμιση και κατά συνέπεια σε «ελεγχόμενη» πτώχευση.

Πέρα από την αντίδραση των διεθνών αγορών και των Οίκων αξιολόγησης στην όποια εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, διευκρινίζει το άρθρο, ισχυρός θα είναι ο αντίκτυπος και για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτή τη στιγμή η κύρια πηγή ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών είναι η ΕΚΤ, η οποία διαθέτει ομόλογα αξίας περίπου 70δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα για την αναχρηματοδότηση. Αν η ΕΚΤ σταματήσει να δέχεται τα ομόλογα αυτά, η ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αντικαταστήσουν αυτό το ποσό. Γεγονός που, σύμφωνα με το άρθρο, συνεπάγεται ότι η τελική απόφαση για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών μάλλον ανήκει στην ΕΚΤ και όχι στους υπουργούς.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron