Κοινωνία
Σε πολιορκητικό κλοιό η Βουλή

Σε πολιορκητικό κλοιό η Βουλή

  • 15 Ιουνίου 2011, 10:40

[Συνεχής ενημέρωση]

Ώρες 19:30

Δέκα πέντε άτομα θα οδηγηθούν τελικά αύριο στον εισαγγελέα, για τα σημερινά επεισόδια, ενώ έγιναν συνολικά 26 προσαγωγές, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έσπασαν οι τζαμαρίες δύο καταστημάτων, οι επιγραφές δύο τραπεζών, τα ρολά ξενοδοχείου, τέσσερα στέγαστρα στάσεων, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στα πεζοδρόμια, τα οποία έσπασαν οι ταραξίες για να πετούν κομμάτια εναντίον των αστυνομικών.

Ώρες 18:30

Ηρεμία επικρατεί στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να έχουν υποχωρήσει και τις μηχανοκίνητες δυνάμεις της Αστυνομίας να έχουν αποχωρήσει.

Οι «Αγανακτισμένοι» άρχισαν σιγά-σιγά να συγκεντρώνονται ξανά στον χώρο μπροστά στο Κοινοβούλιο, ενώ η οσμή των δακρυγόνων, που έπεσαν νωρίτερα στην πλατεία, είναι ακόμα έντονη στην ατμόσφαιρα.

Στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα υπάρχουν ακόμη αρκετοί πολίτες, που δηλώνουν ότι παραμένουν για να «ξεκαθαρίσει το τοπίο και από τα τελευταία ακραία στοιχεία» και να επιστρέψουν στην πλατεία, συνεχίζοντας την ειρηνική διαμαρτυρία, που είχαν ξεκινήσει το πρωϊ, αλλά ανακόπηκε από τα επεισόδια.

Ώρες 17:00

Ομάδα κουκουλοφόρων έσπασε την τζαμαρία του ξενοδοχείου «King George», εισέβαλε στο εσωτερικό του και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στον χώρο υποδοχής. Ανάλογες ζημιές προκλήθηκαν και σε άλλα ξενοδοχεία του Συντάγματος. Μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ο κόσμος και πάλι συρρέει κατά χιλιάδες, ειρηνικά, χωρίς ωστόσο να χάνει το σθένος και την μαχητικότητά του. Επικρατεί το αδιαχώρητο.

Ώρες 16:00

Αμείωτης έντασης συμπλοκές μεταξύ ταραχοποιών, διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε δύο συλλήψεις και 18 προσαγωγές. Την στιγμή που στην οδό Βασ. Γεωργίου στήνονται οδοφράγματα με πάσης φύσεως υλικά, μια φωτιά εμφανίζεται στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στις οδούς Μητροπόλεως και Νίκης, διαδηλώνοντας ειρηνικά.

Ώρες 15:00

Λίγο πριν τις 3:00 το μεσημέρι, και ενώ ο κόσμος άρχιζε πάλι να πυκνώνει στο Σύνταγμα για να διαδηλώσει ειρηνικά, οι προβοκάτορες εμφανίστηκαν ξανά και οι μολότωφ άρχισαν να πέφτουν βροχή. Οι άνδρες της αστυνομίας απαντούν με χημικά και η κατάσταση έχει γίνει αποπνικτική. Στην οδό Λέκα η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Στην οδό Ζαλοκώστα κουκουλοφόροι επιτίθενται φραστικά κατά του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, ο οποίος διενεργούσε ρεπορτάζ. Αυτός απομακρύνεται, αλλά δύο από τους κουκουλοφόρους τον ακολουθούν και του επιτίθενται γρονθοκοπώντας τον. Στην συνέχεια εξαφανίζονται στο πλήθος κραυγάζοντας: "Ελλά, Ελλάς". Ο δημοσιογράφος, αιμόφυρτος, μεταφέρεται σε νοσοκομείο.

Σκηνικό γενικευμένης σύρραξης διαμορφώνεται αυτή την ώρα στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, δίπλα από το κτήριο όπου στεγάζεται η Εθνική Τράπεζα, καθώς ομάδες διαδηλωτών συγκρούονται με δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες απαντούν με εκτεταμένη χρήση χημικών αλλά και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Φήμες υπάρχουν και για μαχαιρωμένο πολίτη στην περιοχή του Κολωνακίου, αλλά προς το παρόν παραμένουν ανεπιβεβαίωτες. Στο μεταξύ, λίγο πριν, ένταση άρχισε και πάλι να ξεσπά στην συμβολή των Λεωφόρων Αμαλίας και Βασ. Σοφίας, καθώς άρχισαν συμπλοκές μεταξύ ομάδων διαδηλωτών. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν τέσσερις διαδηλωτές (τρεις άνδρες, εκ των οποίων ο ένας είναι σοβαρά τραυματισμένος και ο άλλος είναι ένας ηλικιωμένος που αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα, και μία γυναίκα). Επίσης, τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός της ΥΜΕΤ. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο που τους μετέφερε σε νοσοκομείο, αφού αρχικά τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Ώρες 13:30

Αστυνομικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην οδό Καραγεώργη Σερβίας. Κουκουλοφόροι προσπαθούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και προσπαθούν να πλησιάσουν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, πετούν βόμβες μολότφ και συμπλέκονται άγρια με τις αστυνομικές δυνάμεις, εξωθώντας τον συγκεντρωμένο κόσμο να απομακρυνθεί. Μάχες σώμα με σώμα διεξάγονται, καθώς η ατμόσφαιρα είναι κυριολεκτικά αποπνικτική. Φόβοι εκφράζονται για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά που βρίσκονται στο σημείο, αλλά και για το ότι η συμπεριφορά τους αυτή ίσως αποτελέσει άλλοθι για την βίαιη μαζική επέμβαση των ΜΑΤ.

Ώρες 12:30

Πέφτουν οι πρώτες κροτίδες κρότου - λάμψης, μπροστά στο οδόφραγμα επί της Βασ. Σοφίας και στην συμβολή με την οδό Πανεπιστημίου, όπου γίνεται εκταταμένη χρήση δακρυγόνων. Στα παλαιά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας αναρτάται από το πλήθος πανό με την φράση: "ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΛΕΦΤΕΣ". Στο μεταξύ έχει ανοίξει η Βασ. Γεωργίου.

Ώρες 12:00

Το συγκεντρωμένο πλήθος φτάνει μέχρι το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Η κίνηση των αυτοκινήτων στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι παντελώς αδύνατη. Γίνεται λόγος ότι ο κόσμος, που κατά τις προβλέψεις υπερβαίνει το 1.000.000, ρίχνει το τείχος των δυνάμεων καταστολής. Μισή ώρα (περίπου) νωρίτερα, το αγανακτισμένο πλήθος πετάει αυγά και μπουκάλια στο πρωθυπουργικό αυτοκίνητο που κινείται ταχύτατα από την οδό Ηρώδου Αττικού για να φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ώρες 11:00

Λίγο μετά τις 11.00 έφτασε στο Σύνταγμα και η πορεία του ΠΑΜΕ, η οποία εκτείνεται έως την Ομόνοια!

Νεράτζια και μπουκάλια πέταξαν και στον πρώην πρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Απόστολο Κακλαμάνη, όταν προσπάθησε να φτάσει στην Βουλή.

Νωρίτερα είχαν γίνει προσαγωγές διαδηλωτών που δεν άφηναν τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Γείτονα να μπει στο Κοινοβούλιο.

Ώρες 9:00

Χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες έχουν αποκλείσει από το πρωί τη Βουλή. Οι αγανακτισμένοι, βρίσκονται περιμετρικά του Μεγάρου Μαξίμου και του προεδρικού Μεγάρου. Ένταση δημιουργήθηκε όταν διμοιρίες των ΜΑΤ πέρασαν μέσα από το πλήθος για να σχηματίσουν τετραπλή σειρά μεταξύ των διαδηλωτών και του Άγνωστου Στρατιώτη.

'Ωρες 7:00

Από τις 7:00 το πρωί οι αγανακτισμένοι συγκεντρώθηκαν στα τρία σημεία που είχαν κληθεί να μεταβούν. Έξω από τη Βουλή, τον Ευαγγελισμό και το Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ δηλώνουν ότι θα παραμείνουν για τουλάχιστον 24 ώρες.

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην αστυνομία. Περισσότεροι από 5 χιλιάδες αστυνομικοί και 32 διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και περιφρουρούν του «αγανακτισμένους» πολίτες. Εν τω μεταξύ τις επόμενες ώρες αναμένονται και οι πορείες των συνδικάτων.

Άνδρες των ΜΑΤ έχουν τοποθετήσει σιδερένιο φράχτη μπροστά από τη Βουλή, κάθετα στη Β. Σοφίας, απαγορεύοντας την κίνηση των διαδηλωτών. Ένας τοίχος από σίδερο και πλέξιγκλας κάνει την Βουλή απροσπέλαστη. Η Αστυνομία έχει προβλέψει ειδική διαδρομή για να διέρχονται τα βουλευτικά αυτοκίνητα: Β. Γεωργίου, Ρηγίλης, Β. Σοφίας

Παραλύει η χώρα από τις απεργίες

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει 24ωρη γενική απεργία. Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 21 Ιουνίου - ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης - καθώς και κατά τη συζήτηση και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των εφαρμοστικών νόμων.

Τη συμμετοχή της στη γενική απεργία της Τετάρτης ανακοίνωσε η Πανελληνία Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.). Με βασικό μήνυμα «δεν χρωστάμε δεν πληρώνουμε», οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη). Από εκεί θα πορευθούν προς το Πεδίον του Άρεως, όπου έχει προγραμματισθεί για τις 11.00 η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάλεσε τα μέλη του σε μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία στις 15 Ιουνίου, ενώ η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία προκήρυξε πανοδοντιατρική απεργία και συμμετέχει στην απεργία της ερχόμενης Τετάρτης.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την ίδια ημέρα τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι Υπηρεσίες Υγείας Πρόνοιας, ύστερα από τη συμμετοχή της ΠΟΕΔΗΝ στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα αστικά λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, τα τρόλεϊ από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ο ηλεκτρικός από τις 8 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας και το τραμ από τις 6 το πρωί έως τις 12 το βράδυ.

Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσει η ΠΝΟ, με αποτέλεσμα να μείνουν δεμένα στα πλοία στα λιμάνια, ενώ 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν ΟΣΕ και Προαστιακός.

Η ΟΣΥΠΑ ανέστειλε την προγραμματισμένη απεργία της.

Κλειστά από τις 12 έως τις 3 μετά το μεσημέρι θα παραμείνουν τα καταστήματα την Τετάρτη ώστε έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες να συμμετάσχουν μαζί με το προσωπικό στην 24ωρη απεργία.

Επίσης, πρόσκληση προς όλες τις Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ που είναι υπό ιδιωτικοποίηση, για συντονισμό των κινητοποιήσεων και πρόταση προς τη ΓΣΕΕ για 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Ιουνίου (οπότε αναμένεται η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου) απευθύνει η ΓΕΝΟΠ με απόφαση του ΔΣ.

Η ΓΕΝΟΠ αποφάσισε την έναρξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών από τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 20 Ιουνίου. Θα προηγηθούν, την Παρασκευή 17 και την Κυριακή 19 Ιουνίου ανοικτές συγκεντρώσεις -συλλαλητήρια στις κεντρικές πλατείες των ενεργειακών πόλεων Μεγαλόπολης και Πτολεμαΐδας.

Στην κήρυξη 24ωρης απεργίας στα ΜΜΕ την Τετάρτη 15 Ιουνίου προχώρησαν και τα διοικητικά συμβούλια της ΠΟΕΣΥ ΠΟΣΠΕΡΤ ΠΟΕΠΤΥΜ και ΟΜΤΒΧ. Η κινητοποίηση γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη υπογραφή ΣΣΕ, για τις περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και για τις απολύσεις.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron