Υγεία
Οι πρώτες βοήθειες που πρέπει να γνωρίζετε

Οι πρώτες βοήθειες που πρέπει να γνωρίζετε

  • 14 Ιουνίου 2011, 17:48

Με τις διακοπές να πλησιάζουν πολλοί από εμάς θα βρεθούμε σε αρκετά απομακρυσμένους προορισμούς, από τους οποίους πιθανώς να μην έχουμε άμεση πρόσβαση σε κάποιο ιατρικό κέντρο, σε περίπτωση ανάγκης. Η ειδική παθολόγος κ. Αναστασία Μοσχοβάκη μας δίνει κάποιες βασικές οδηγίες σχετικά με το πώς θα αναγνωρίσουμε και πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε σε περίπτωση κάποιας πολύ επείγουσας κατάστασης:

Καρδιοαναπνευστική ανακοπή

Πώς θα την αναγνωρίσετε: Στην αιφνίδια καρδιοαναπνευστική ανακοπή το άτομο χάνει αιφνιδίως τις αισθήσεις του, όπως και στην απλή λιποθυμία, αλλά εδώ το άτομο δεν αναπνέει καθόλου και δεν έχει ψηλαφητό σφυγμό διότι διακόπτεται η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος.

Οι κίνδυνοι: Εάν χαθεί πολύς χρόνος κατά την αποκατάσταση της αναπνοής και της κυκλοφορίας, ο οργανισμός παθαίνει ανεπανόρθωτες βλάβες και η κυκλοφορία δεν μπορεί να επανέλθει.

Τι πρέπει να κάνετε: Ελέγξτε ότι το άτομο αναπνέει πλησιάζοντας το αυτί στο στόμα και την μύτη του και παρατηρώντας αν κινείται ο θώρακάς του. Ψάξτε τους καρδιακούς παλμούς του ψηλαφώντας τον σφυγμό του. Αν το άτομο δεν έχει σφυγμό κάνετε δύο δυνατές μαλάξεις στο κάτω μισό του στέρνου με τον πάσχοντα ανάσκελα, ενώ λύνετε την ζώνη και τα κουμπιά του.

Το στέρνο είναι το πλατύ κεντρικό κόκαλο, στο μέσο του θώρακα και συνδέεται πλαγίως με τις πλευρές του θώρακα που περικλείουν τους πνεύμονες.

Αιμορραγία

Ελαφρά αιμορραγία: Μπορεί να ελεγχθεί με κρύο νερό και άμεση πίεση με καθαρό επίδεσμο μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Έπειτα χαλαρώνετε περιοδικά την πίεση, κοιτάζοντας εάν μειώθηκε η αιμορραγία και όταν διακοπεί δένετε απαλά με καθαρό επίδεσμο.

Σοβαρή αιμορραγία: Καταρχήν σε περίπτωση τραύματος στον αυχένα, στη ράχη ή στο κεφάλι δεν μετακινείτε καθόλου τον τραυματία μέχρι να έρθει ιατρική βοήθεια. Στα άλλα μέρη του σώματος, αν η αιμορραγία είναι ακατάσχετη και απειλητική για τη ζωή του θύματος εφαρμόζετε σφιχτή επίδεση με ύφασμα πλάτους τουλάχιστον πέντε εκατοστών, όπως λωρίδα από σεντόνι ή μαντήλι, κεντρικά ακριβώς πάνω από το σημείο της ακατάσχετης αιμορραγίας.

Τέτοιο ύφασμα καλό είναι να βρίσκεται πάντα στο αυτοκίνητο. Στις περιπτώσεις που έχει κοπεί μεγάλο αγγείο στο πόδι ή στο χέρι, λόγω σοβαρού ατυχήματος -π.χ. τροχαίου - το αίμα αναβλύζει άφθονο, υπό πίεση. Το είδος αυτό της επίδεσης εφαρμόζεται μόνο σε μέλος, π.χ στο χέρι ή στο πόδι και ποτέ στον θώρακα, κεφάλι, ή κοιλιά. Επειδή ανακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος στο μέλος, μπορεί να προκληθούν βλάβες από την διακοπή της κυκλοφορίας που να οδηγήσουν ακόμη και σε απώλεια του άκρου.

Η διάρκεια της περίδεσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δεκαπέντε λεπτά, τοποθετείται μόνο ως έσχατη λύση και πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για γρήγορη μεταφορά του τραυματία στο νοσοκομείο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron