Οικονομία
FT: Το Ελληνικό πρόβλημα έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές τράπεζες

FT: Το Ελληνικό πρόβλημα έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές τράπεζες

  • 13 Ιουνίου 2011, 16:34

Επίθεση στις επιλογές της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας σχετικά με την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους εξαπολύουν οι Financial Times.

Δημοσίευμα των FT επισημαίνει πως η διευθέτηση του «ελληνικού προβλήματος» περισσότερο έχει να κάνει με την κατά το δυνατόν διασφάλιση των ευρωπαϊκών τραπεζών που είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος παρά στην επίλυση της κρίσης και στα συμφέροντα της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικά, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως οι επενδυτές και πρωτίστως οι πιστωτές της Ελλάδας φοβούνται πως μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας μας θα υποχρέωνε τις τράπεζες να αναζητήσουν κεφάλαια για να καλύψουν τις απώλειές τους.

Και τονίζουν πως οι προσπάθειες της Γερμανίας να «περάσει» ως λύση ένα είδος «ήπιας αναδιάρθρωσης» αποσκοπούν στο να θωρακίσουν τις τράπεζές τους και να δώσουν χρόνο στα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είτε να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση είτε να αγοράσουν χρόνο, ώστε σε δεύτερη ανάγνωση να προχωρήσουν  σε ένα, όπως το αποκαλεί ο αρθρογράφος των FT, «σωστά δομημένο reprofiling» που θα άφηνε ανεπηρέαστα τα τραπεζικά επίπεδα κεφαλαίου και δεν θα προκαλούσε αναστάτωση στις ευρωπαϊκές τράπεζες ή μετάσταση της κρίσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron