Διάφορα
Οι "Αγανακτισμένοι πολίτες" γέμισαν και σήμερα τις πλατείες

Οι "Αγανακτισμένοι πολίτες" γέμισαν και σήμερα τις πλατείες

  • 26 Μαϊου 2011, 20:18

Για δεύτερη συνεχή ημέρα, χιλιάδες πολίτες όλης της χώρας συγκεντρώνονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και διαδηλώνουν, στα πρότυπα της διαμαρτυρίας των Ισπανών, στην πλατεία του Ήλιου στη Μαδρίτη. Οι συγκεντρώσεις έχουν οργανωθεί μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Ως αποτέλεσμα, στην Αθήνα έχουν κλείσει οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης (περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος), με την προσέλευση του κόσμου να είναι συνεχής.
Το κάλεσμα στην Πλατεία Συντάγματος φαίνεται να βρίσκει απάντηση στον λαό των «Αγανακτισμένων». Ένα πολύχρωμο πλήθος άρχισε να φτάνει μπροστά στη Βουλή από τις έξι το απόγευμα. Παρέες νέων, οικογένειες, ηλικιωμένοι, σχολικές τάξεις με δασκάλους, ποδηλάτες, ήρθαν να δώσουν το «παρών» στη μαζική εκδήλωση δυσφορίας στην οικονομική κυβερνητική πολιτική των απλών πολιτών, αυτών που δεν θέλουν να μπουν κάτω από σημαία κόμματος, ή συνδικάτων.
Οι διμοιρίες των ΜΑΤ περιφρουρούν το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και δύο λεωφορεία της αστυνομίας είναι παρατεταγμένα στην αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά ουδείς ανησυχεί. Η διαδήλωση είναι απόλυτα ειρηνική. Η μόνη αγωνία των παρευρισκομένων είναι το αν θα είναι και πάλι πολλοί, όπως χθες.
Οι άνθρωποι του facebook, αντίθετα, είναι πολύ αισιόδοξοι, καθώς σήμερα, όπως λένε, αναμένεται μεγαλύτερη συμμετοχή αν λάβει κανείς υπόψη τουλάχιστον τις δηλωμένες συμμετοχές. Πάντως, ακόμη και ο καιρός φαίνεται να μη κάμπτει τους αποφασισμένους. Όλοι, εξάλλου, ήρθαν εφοδιασμένοι με ομπρέλες.
Με έντονες αποδοκιμασίες υποδέχθηκε το πλήθος κάποιους, που εμφανίστηκαν με σημαία του ΚΚΕ. Αντίθετα, με επιφωνήματα θαυμασμού παρατηρούν οι διαδηλωτές μία άλλη σημαία, αυτή της Ιταλίας, που φέρει επάνω στα ιταλικά το σύνθημα «σιωπή, μην ξυπνήσουμε τους Ιταλούς».
«Είμαστε ξύπνιοι, τι ώρα είναι, είναι η ώρα να φύγετε», γράφει ένα μεγάλο πανό μπροστά από τους παρατεταγμένους άνδρες των ΜΑΤ. Το πλήθος διογκώνεται, έχει ήδη γεμίσει τη λεωφόρο Αμαλίας και υποδέχεται με επιφωνήματα τη βροχή, που έρχεται να πέσει ραγδαία.
«Συμφόρηση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας»
Στην αυξημένη τηλεπικοινωνιακή ζήτηση, λόγω του συγκεντρωμένου πλήθους σε ένα συγκεκριμένο σημείο, που προκάλεσε συμφόρηση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αποδίδει η Ένωση Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) τα προβλήματα επικοινωνίας που παρατηρήθηκαν στο χθεσινό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος.
Σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, η αρχιτεκτονική και ο τρόπος σχεδιασμού των δικτύων κινητής τηλεφωνίας διεθνώς παρέχει συγκεκριμένη χωρητικότητα και προβλέπει την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση συγκεκριμένου αριθμού χρηστών, με βάση την κίνηση σε ώρες αιχμής.
Όμως, το χθεσινό φαινόμενο τοπικής συμφόρησης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην αυξημένη χρήση υπηρεσιών δεδομένων -όπως MMS και πρόσβαση στο Internet- από το συγκεντρωμένο πλήθος. Οι υπηρεσίες αυτές καταλαμβάνουν αυξημένη χωρητικότητα στο δίκτυο κινητών επικοινωνιών σε σύγκριση με τις υπηρεσίες φωνής και απαιτούν ιδιαίτερα πυκνό δίκτυο σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των χρηστών.
Στην ανακοίνωσή της, η ΕΕΚΤ υπενθυμίζει ότι ειδικά στο δήμο της Αθήνας πολλές από τις κεραίες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω των περιορισμών και των ελλείψεων στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης.
Η κινητοποίηση της Τετάρτης
Χθες, Τετάρτη, στην Αθήνα, βρέθηκαν χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν ειρηνικά για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Κυρίαρχα συνθήματα των «αγανακτισμένων πολιτών» ήταν «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», «κλέφτες-κλέφτες» και «η Ελλάδα δεν είναι δικιά μας, τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας». Στα λιγοστά πανό, που αναρτήθηκαν στην πλατεία, αναγράφονταν συνθήματα-απάντηση στους Ισπανούς διαδηλωτές, όπως «είμαστε ξύπνιοι», αλλά και άλλα υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος.
Οι διαδηλωτές τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο, ενώ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους έφτασαν μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και «έστησαν» την ελληνική σημαία.
Στη συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» ενσωματώθηκαν και μέλη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που είχαν πορευτεί από τα γραφεία της Χαλκοκονδύλη προς το υπουργείο Οικονομικών, όπου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη αποκρατικοποίηση της εταιρείας, έριξαν σάκους με λιγνίτη.
Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Χανιά, Ρέθυμνο κ.ά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Άλλα Άρθρα από Διάφορα




cron