Πολιτική
Η απαίτηση της Τρόικας για την  5ης δόσης του δανείου

Η απαίτηση της Τρόικας για την 5ης δόσης του δανείου

  • 17 Μαϊου 2011, 07:27

Στη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλες στην οποία παρευρέθηκε και ο υπουργός οικονομικών της χώρας μας Γ. Παπακωνσταντίνου, έδωσε την υπόσχεση ότι  θα επισπεύσει τις ιδιωτικοποιήσεις ενώ ταυτόχρονα θα  αύξηση το ποσό του μεσοπρόθεσμου στόχου των 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013.
Επίσης Δεσμεύθηκε  ότι, με τα πρόσθετα μέτρα, θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011.
Σε δηλώσεις που έκαναν ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο αρμόδιος επίτροπος, Ολι Ρεν, ζήτησαν τα μεγάλα κόμματα της Ελλάδας να βοηθήσουν για να καταφέρει η Ελλάδα να βγεί από την κρίση.
Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης άκουσαν με ικανοποίηση την ανακοίνωση του κ. Παπακωνσταντίνου για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ώστε να τηρηθεί  ο στόχος για την κάλυψη του ελλείμματος για το 2011. Ενδιαφέρον έδειξαν και στη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και αύξηση του ποσού των εσόδων μέχρι το 2013.
Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και στα βήματα που θα ακολουθήσει η Ελλάδα με βάση την έκθεση της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους,ώστε το Γιούρογκρουπ να εξετάσει το ενδεχόμενο νέας στήριξης της Ελλάδας, τον Ιούνιο.
Υπογράμμισε πάντος ότι πρώτα θα κάνει έργο η κυβέρνηση την υλοποίηση των δεσμεύσεων και μετά θα συζητηθεί η νέα στήριξη,  απέκλεισε μια δραστική αναδιάρθρωση, αλλά δεν έκανε το ίδιο για ενδεχόμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.
Σε δηλώσεις προέβει και οΟλι Ρεν, επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε, λέγοντας ότι:«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για πιστή εφαρμογή του μνημονίου και μαζικές ιδιωτικοποιήσεις».
Στην ανάγκη να «τρέξει» το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αναφέρθηκαν, στη συνεδρίαση, οι περισσότεροι υπουργοί, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα, πριν λάβει νέα βοήθεια, θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για τη μείωση του χρέους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron