Οικονομία
Κρίσιμοι μήνες  Μάιος-Ιούνιος για την Ελληνική οικονομία

Κρίσιμοι μήνες Μάιος-Ιούνιος για την Ελληνική οικονομία

  • 29 Απριλίου 2011, 17:51

Η κρισιμότερη περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κριθεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, άρχισεσε αμέσως μετά την ανάπαυλα του Πάσχα και τελειώνει στις αρχές Ιουνίου με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις συναντήσεις του με τους υπουργούς τούς ζητάει να ενταντικοποιήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία και να εμφανίσουν ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο τις πρώτες μέρες του Μαΐου, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ώς τις 15 του ίδιου μήνα. Τον Ιούνιο, όπως όλα δείχνουν θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας.
Αλλωστε αυτό το μήνυμα έχουν στείλει τόσο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε όσο και αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν. Από την έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που θα καταρτιστεί στα τέλη Μαΐου και θα δοθεί σε Κομισιόν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Ιούνιο, θα εξαρτηθεί εάν θα απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις για την ελληνική οικονομία.
Μπροστά μας υπάρχουν ημερομηνίες-ορόσημο:
1. Στις αρχές Μαΐου (10η Μαΐου, η πιθανότερη ημερομηνία) καταφθάνουν στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τον τριμηνιαίο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Περίπου στις 10 Μαΐου οι επικεφαλής της τρόικας θα έρθουν για να οριστικοποιήσουν τόσο τα επιπλέον μέτρα του 2011 όσο και τα μέτρα των 23 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015. Παράλληλα θα εξετάσουν και την πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
2. Στις 15 Μαΐου η κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο με τα μέτρα έως το 2015 και είναι βέβαιο ότι οι αντιδράσεις θα είναι έντονες ακόμα και μέσα στην ίδια την κυβερνώσα παράταξη. Πάντως όλοι εκτιμούν ότι, παρά τις αντιδράσεις, το νομοσχέδιο τελικά θα ψηφιστεί.
3. Εδώ είναι το πιο κρίσιμο σημείο, αφού τα στελέχη της τρόικας θα συντάσσουν την έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας που θα περιλαμβάνει και την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η έκθεση αυτή θα μελετηθεί τον Ιούνιο από το Eurogroup και το ΔΝΤ για να αποφασιστεί είτε η εκταμίευση της πέμπτης δόσης, ύψους 12 δισ. ευρώ, είτε η απόφαση για λήψη περαιτέρω μέτρων.
4. Εντός του Ιουνίου η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει την Ευρώπη για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012. Από το υπουργείο Οικονομικών δεν ανησυχούν γι’ αυτό, αφού αναφέρουν ότι το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) 2012-2015, που θα κατατεθεί στα μέσα Μαΐου στη Βουλή, θα περιλαμβάνει επακριβώς τα μέτρα του 2012 και αυτά θα σταλούν τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες.
5. Επίσης τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τα αποτελέσματα για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να υποδείξουν και τις επόμενες κινήσεις στο ελληνικό τραπεζικό τοπίο.
Ο Ιούνιος είναι επίσης ο μήνας κατά τον οποίο θα ληφθούν αποφάσεις για την έκδοση του πρώτου ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, έστω κι αν αυτό θα αφορά το ομόλογο της διασποράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ομόλογο αυτό θα εκδοθεί εντός του καλοκαιριού και το Δημόσιο θα ζητεί από τους ομογενείς της Αμερικής 3 δισ. δολάρια.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron