Βόμβα από την πτώχευση της “FENA”
«Βαρύ» τίμημα καλείται να πληρώσει η επιχειρηματικότητα της Βορείου Ελλάδος από τις πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσης στην οικονομία, καθώς πέρα από τα ήδη πολλά λουκέτα, διευρύνεται επικίνδυνα και ο κατάλογος όσων προσφεύγουν στον πτωχευτικό κώδικα αναζητώντας «ομπρέλα» προστασίας έναντι των πιστωτών τους, με νέο κρούσμα την περίπτωση της εταιρείας «ΦΑΝΝΥ ΑΕ».
Η άλλοτε ανθούσα επιχείρηση της Θεσσαλονίκης, που είναι γνωστότερη στην αγορά με το εμπορικό brand “FENA”, αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, προσέφυγε στο Πρωτοδικείο της πόλης στις 10 Μαρτίου καταθέτοντας αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 και αναμένει να δει αν αυτή θα γίνει αποδεκτή, στην εκδίκαση της υπόθεσης τη Δευτέρα 11 Απριλίου.
Οι συνολικές οφειλές της ξεπερνούν τα 57 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων ποσό περίπου 28 εκατ. ευρώ είναι γενικές υποχρεώσεις σε τρίτους, σχεδόν 7 εκατ.ευρώ αφορούν οφειλές προς το δημόσιο (ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις κλπ), 126 χιλ. ευρώ είναι δεδουλευμένες αμοιβές προσωπικού, περί τα 18 εκατ.ευρώ είναι τα δάνεια από τράπεζες και άλλα 4,1 εκατ.ευρώ ανοικτά υπόλοιπα προμηθευτών.
Όπως προκύπτει από το σκεπτικό που αναπτύσσεται στην αίτηση, παρά το υψηλό ποσό υποχρεώσεων η διοίκηση της επιχείρησης θεωρεί πως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, υπό την προϋπόθεση ότι το πλάνο εξυγίανσης που έχει δρομολογηθεί, θα συνοδευτεί από «ψαλίδισμα» σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των απαιτήσεων των πιστωτών και με παροχή περιόδου χάριτος και παράτασης των προθεσμιών αποπληρωμής όλων των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων οφειλών.
Απαραίτητη κρίνεται, επίσης, η μετοχοποίηση ποσοστού 30% των οφειλών της, διότι με τον τρόπο αυτό θα αυτοχρηματοδοτηθεί από τα έσοδα τα οποία θα εισρέουν από τις πωλήσεις, χωρίς να απαιτηθεί νέος δανεισμός. Παράλληλα, στόχος της διοίκησης είναι να αξιοποιηθεί και η ακίνητη περιουσία της εταιρείας, μέσω πώλησης, μακροχρόνιας μίσθωσης, sales and lease back κλπ.
Σε επίπεδο εσωτερικής αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, εξάλλου, η «ΦΑΝΝΥ ΑΕ» δρομολογεί τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων σε τομείς και καταστήματα που παρουσιάζουν έλλειψη κερδοφορίας ή υψηλό λειτουργικό κόστος, αρχής γενομένης με τη λύση της σύμβασης μίσθωσης δύο καταστημάτων της στο Mediterranean Cosmos, που έγινε στο τέλος Φεβρουαρίου του 2011. Τα τελευταία εμφάνιζαν ζημίες τα τελευταία χρόνια, λόγω υψηλών ανελαστικών δαπανών, με τα ενοίκια και τη μισθοδοσία να αποτελούν το 2010 το 34% των συνολικών πωλήσεων, όταν στα καταστήματα του Φοίνικα και των Ηλυσίων, ήταν 12% και 20% αντίστοιχα.
Προβλέπεται, ακόμη, άμεση αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής, για την πώληση προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό, επαναπροσδιορισμός των συνεργαζόμενων προμηθευτών με κατάργηση των λιγότερο προσοδοφόρων και αντικατάστασή τους με νέους, καθώς και με καινούριες συμφωνίες παρακαταθήκης με βελτιωμένες συμβάσεις προμηθειών, κάτι που θα συμβάλλει στην ενίσχυση του μεικτού περιθωρίου κέρδους, φθάνοντάς το, σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες, στο 35% το 2012.
Επιπρόσθετα, πρόθεση της εταιρείας είναι να προχωρήσει σε περιορισμό άσκοπων δαπανών, σε επαναδιαπραγμάτευση με επιλεγμένους προμηθευτές, αλλά και για τα μισθώματα των καταστημάτων, σε ανασχεδιασμό των σημείων πώλησης και σε ορθολογικοποίηση της διαχείρισης των αποθεμάτων της και σε προώθηση συνεργασιών τύπου «shop in shop», για να βοηθήσει την ταχεία βελτίωση της κερδοφορίας. Επίσης, προγραμματίζεται και η πώληση μεταφορικών μέσων, με στόχο την άμεση εισροή μετρητών και διάθεση των εμπορευμάτων μέσα από συνεργαζόμενες μεταφορικές εταιρείες.
Με βάση το ανωτέρω πλέγμα ενεργειών και προϋποθέσεων η διοίκηση της επιχείρησης θεωρεί ότι θα μπορέσει να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2011 και για αυτό ζητά να γίνει δεκτό το αίτημά της για μείωση των απαιτήσεων, θέτοντας υπόψη, επιπλέον, και τον κοινωνικό αντίκτυπο της υπόθεσης, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα απειληθεί η εργασία 210 εργαζομένων, ενώ θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στους προμηθευτές της.
Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία έχει περιέλθει στη δυσμενή θέση να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η διοίκηση «δείχνει» την πρωτοφανή οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων λιανικής σε ποσοστό άνω του 40%, αλλά και το γεγονός ότι οι τράπεζες μείωσαν τα πλαφόν των επιταγών είτε ποσοτικά στο σύνολο, είτε με βάση τα spread ανά πελάτη, το οποίο από το 10% και το 15%, υποχώρησε στο 5%. Σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, καθώς οδήγησε πολλούς προμηθευτές του εξωτερικού να μη χορηγούν μακροχρόνιες πιστώσεις, ούτε να δέχονται επιταγές ελληνικών τραπεζών ή εγγυητικές, αξιώνοντας εξόφληση με μετρητά σε ποσοστό άνω του 80% της παραγγελίας.
Τελευταίες Ειδήσεις
20 Αυγούστου 2011, 08:16
Τα γερμανικά πρωτοσέλιδα εστιάζουν στο θέμα των εγγυήσεων
20 Αυγούστου 2011, 08:06
Νέο λειτουργικό "λίφτινγκ" στο Facebook
20 Αυγούστου 2011, 08:03
Τέλος στην διετή εκεχειρία Χαμάς - Ισραήλ
20 Αυγούστου 2011, 07:57
Συντάχθηκε με τους εξεγερμένους πρώην Λίβυος πρωθυπουργός
20 Αυγούστου 2011, 07:53
Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες Σαλαμίνα - Σφακιά
20 Αυγούστου 2011, 07:49
"Βροχή" οι καταγγελίες στο ΙΝΚΑ
20 Αυγούστου 2011, 07:46
Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Πάτρα
20 Αυγούστου 2011, 07:41
Η Σκοτία επιχειρηματολογεί για την απελευθέρωση του βομβιστή του Λόκερμπι
20 Αυγούστου 2011, 07:37
Αισιόδοξος για το φιλικό με Ίντερ ο Γέστε
20 Αυγούστου 2011, 07:29
Πίνουν νερό δηλητήριο