Κοινωνία
Γιγαντώνεται η διαφθορά στην Ελλάδα

Γιγαντώνεται η διαφθορά στην Ελλάδα

  • 09 Απριλίου 2011, 17:55

Ότι γιγαντώνεται, αντί να μειώνεται, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, η διαφθορά στην Ελλάδα συμπεραίνει έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε δείγμα 1.609 πολιτών της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Στατιστικής, Επ. Πανάς, η διαφθορά θεωρείται το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας.
Οι ερωτηθέντες- συμμετέχοντες στην έρευνα, θεωρούν ότι η διαφθορά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις πολεοδομίες, τους βουλευτές, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τις εφορίες, τους συνδικαλιστές, τους Δήμους και τις Νομαρχίες, τους γιατρούς, στη Δικαιοσύνη, την αστυνομία και στην τελευταία θέση κατατάσσουν την Εκκλησία.
Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες της Αττικής και 9 στους 10 ερωτηθέντες της Κεντρικής Μακεδονίας, πιστεύουν ότι δεν θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα.

Ενδεικτικό του τι σκέφτονται οι Έλληνες πολίτες για τη διαφθορά είναι η απάντηση του 49% των ερωτηθέντων στην Αττική και του 47% στην Κεντρική Μακεδονία, στην οποία δηλώνουν ότι ένας δημόσιος υπάλληλος, στον οποίο θα προσφέρονταν χρήματα με σκοπό να διευθετήσει κάποιο πρόβλημα πολίτη, θα τα έπαιρνε επειδή «όλοι αυτό κάνουν».
Στην Αττική, το 17% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο υπάλληλος θα είχε ενδοιασμούς, ενώ για την Κεντρική Μακεδονία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 19%. Πάνω από το 50% του δείγματος της έρευνας, δηλώνει πως πιστεύει ότι στη χώρα μας είναι αναγκαίο να προσφέρεις επιπλέον χρήματα για να προχωρήσουν οι υποθέσεις σου στο δημόσιο, ενώ υπεύθυνοι για τη διαφθορά στην Ελλάδα είναι κυρίως εξίσου η κυβέρνηση μαζί με τους πολίτες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron