Οικονομία
Οικονομική καταστροφή αν δεν πετάξουν αεροπλάνα το Πάσχα

Οικονομική καταστροφή αν δεν πετάξουν αεροπλάνα το Πάσχα

  • 07 Απριλίου 2011, 07:18

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η απειλή των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για απεργία διαρκείας μετά τις 15 Απριλίου, οπότε και κορυφώνεται η κίνηση όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια και τις οργανωμένες εκδρομές.
Οι τουριστικοί πράκτορες απευθύνουν έκκληση τόσο στα αρμόδια υπουργεία όσο και στην ΟΣΥΠΑ να επικρατήσει η λογική και να βρεθεί μια λύση, έτσι ώστε να μην δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στον τουριστικό κλάδο. «Πιστεύω ότι θα δείξουν σύνεση και οι δυο πλευρές και θα βρουν κάποια χρυσή τομή. Δέχομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων για διεκδικήσεις, αλλά αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο, με το τόσο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και ιδιαίτερα για τον κλάδο μας, η απεργία διαρκείας θα είναι ταφόπλακα» είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας- Θράκης Δημήτρης Μαντούσης.
Να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να αντιληφθούν το πόσο αρνητικά θα επηρεάσει τη συνολική τουριστική κίνηση την περίοδο του Πάσχα η απεργία κάλεσε και τις δυο πλευρές και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Στέφανος Χατζημανώλης. «Ελπίζω να κρατήσει η κοινή λογική. Είμαστε διπλά στους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, γιατί είναι συνεργάτες μας, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι μια προβληματική επιλογή που θα επηρεάσει αρνητικά τη τουριστική κίνηση» σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr. Όπως είπε, «αυτοί που έχουν οικονομική δυνατότητα, το σκέφτονται να κλείσουν κάποιο τουριστικό πακέτο, αν, όμως, αντιληφθούν ότι υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν προβλήματα στα αεροδρόμια, τότε δεν θα εγγραφούν σε εκδρομές».
Σε περίπτωση, πάντως, που οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας, όπως αναφέρουν στο εξώδικο, που απέστειλαν στα αρμόδια υπουργεία και στην ΥΠΑ, προμηνύεται βροχή ακυρώσεων των τουριστικών πακέτων που έχουν κλειστεί.
«Δεν είναι το θέμα ότι θα προβούμε μόνο σε ακυρώσεις, είτε κανονικών εισιτηρίων, είτε πτήσεων τσάρτερ, αλλά θα υποστούμε και μεγάλη οικονομική ζημιά, διότι θα πρέπει να επιστρέψουμε, το αντίτιμο στους επιβάτες» τόνισε ο κ. Μαντούσης. Εξήγησε, ότι «υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες, που ασφαλίζουν τα ταξιδιωτικά πακέτα, οπότε σε αυτή την περίπτωση απεργιών, υπεισέρχεται το θέμα της αποζημίωσης από την ασφαλιστική εταιρεία». Παράλληλα, όμως, σημείωσε, τουριστικά γραφεία συνήθως δεν αρνούνται στον πελάτη επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση απεργιών, αφού διαφορετικά «χαλάει» η μεταξύ τους σχέση και η φήμη του γραφείου.

Αναιμικές οι κρατήσεις παρά το...μεγάλο ενδιαφέρον

Υποτονική χαρακτηρίζουν οι τουριστικοί πράκτορες την έως τώρα κίνηση, σχεδόν δυο εβδομάδες πριν το Πάσχα. Σύμφωνα τον κ. Μαντούση, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα τουριστικά προγράμματα, οι ενδιαφερόμενοι ζητούν πληροφορίες, ωστόσο, η ψυχολογία είναι αρνητική. «Ο κόσμος ρωτάει, αλλά δεν προχωράει σε κρατήσεις» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι την περασμένη χρονιά η περίοδος των κρατήσεων ήταν πιο αυξημένη. «Οι συνάδελφοι κρατούν με νύχια και με δόντια τα δωμάτια και τις αεροπορικές θέσεις, ενώ σε άλλες χρονιές, τέτοιες μέρες, είχε κλειστεί τουλάχιστον το 50% των θέσεων» τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας- Θράκης Στέφανος Χατζημανώλης.
Αναφορικά, πάντως, με τις τιμές, σημειώνουν ότι είναι χαμηλές και κινούνται στα περσινά επίπεδα. «Έχουν συμπιεστεί τα κόστη και στα αεροπορικά εισιτήρια (εσωτερικού και εξωτερικού) και στα δωμάτια» εκτίμησε ο κ. Μαντούσης. Ωστόσο, από την πλευρά του ο κ. Χατζημανώλης σημείωσε ότι αν και όλοι έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να πουλήσουν οικονομικά πακέτα, τα ξενοδοχεία στο εξωτερικό έχουν πιο μειωμένο κατάλογο, σε σύγκριση με τα ελληνικά.
Πάντως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τους τουριστικούς πράκτορες, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για προορισμούς του εξωτερικού και συγκεκριμένα για Βαρκελώνη, Παρίσι, Πράγα και Ρώμη, όπως επίσης και για Μπάνσκο και Κωνσταντινούπολη. Για το εσωτερικό ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν οι ενδιαφερόμενοι για τα νησιά και κυρίως για Ρόδο, Χίο και Κρήτη.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron