Διεθνή
Ο Ελληνας NΑΤΟϊκός αρχηγός στη Λιβύη

Ο Ελληνας NΑΤΟϊκός αρχηγός στη Λιβύη

  • 03 Απριλίου 2011, 09:22

Ενας ελληνικής καταγωγής αξιωματικός του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ηγείται των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Ο «Σμυρνιός» ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης έχει υπό τις διαταγές του όλα τα συμμαχικά στρατεύματα στην Ευρώπη και είναι ο άνθρωπος που επιβλέπει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της επέμβασης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου κατά του καθεστώτος Καντάφι.


Το πρωί της περασμένης Πέμπτης το ΝΑΤΟ ανέλαβε τη διοίκηση του συνόλου των επιχειρήσεων στη Λιβύη, παίρνοντας τη σκυτάλη από την πολυεθνική δύναμη που είχε ξεκινήσει την αποστολή αυτή στις 19 Μαρτίου. Σύμφωνα με τη συμμαχία, στόχος της επιχείρησης «Ενοποιημένος Προστάτης» είναι η εφαρμογή του ψηφίσματος του ΟΗΕ για απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη χώρα, η επιτήρηση του εμπάργκο όπλων και η προστασία των αμάχων από τα στρατεύματα του συνταγματάρχη Καντάφι.

Η επιχείρηση διοικείται από το περιφερειακό κέντρο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας και τον Καναδό στρατηγό Σαρλ Μπουσάρ, αλλά η συνολική εποπτεία ανήκει στο συμμαχικό γενικό επιτελείο στο Μονς του Βελγίου και στον Τζέιμς Σταυρίδη, τον πρώτο ναύαρχο στην ιστορία του ΝΑΤΟ που κατέλαβε τη θέση του ανώτατου διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SΑCΕUR).

Ο 56χρονος Ελληνοαμερικανός δηλώνει περήφανος για την καταγωγή του, μιλάει (σπαστά) τα ελληνικά και του λείπουν η… ρετσίνα και το σουβλάκι. Μάλιστα, δεν κρύβει τη νοσταλγία του για ό,τι ο ίδιος θεωρεί συνώνυμο του ελληνικού στοιχείου: «Αχ, η Ελλάδα! Καφετέριες παντού, λαμπερός ήλιος, ζεστό αεράκι, ρετσίνα, σουβλάκι, ψητά κοτόπουλα, περίπτερα, και φυσικά οι ίδιοι οι Ελληνες: μαύρα μαλλιά, έντονα χαρακτηριστικά προσώπου, ζωηρές κουβέντες και χειρονομίες, τσιγάρα, θερμές χειραψίες και συζητήσεις. Τους κοιτάω και βλέπω το παρελθόν μου» γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του «ΔΔιοικητής Αντιτορπιλικού».


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

Ο Σταυρίδης γεννήθηκε το 1955 στη Φλόριντα από Ελληνοαμερικανούς γονείς. Ο πατέρας του Τζορτζ είχε επίσης ακολουθήσει καριέρα στρατιωτικού στις ΗΠΑ, στο σώμα των πεζοναυτών. Ο παππούς του Δημήτρης Σταυρίδης είχε έρθει στην Αμερική ως πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία και είχε ανοίξει εστιατόριο. Στο ίδιο βιβλίο, ο ναύαρχος Σταυρίδης περιγράφει τα συναισθήματα που ένιωσε όταν αντίκρισε για πρώτη φορά την πόλη που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ο παππούς του, τη Σμύρνη:

«Μια ναυτική άσκηση στο Αιγαίο, το 1993, μου έχει εντυπωθεί στη μνήμη. Είδα να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μου η πιο απίστευτη ειρωνεία της ιστορίας. Εβδομήντα χρόνια νωρίτερα, στη δεκαετία του 1920, ο παππούς μου, ένας κοντός, γεροδεμένος καθηγητής σχολείου, ονόματι Δημήτρης Σταυρίδης, έφυγε πρόσφυγας από τη Σμύρνη στο πογκρόμ κατά των Ελλήνων. Γλίτωσε την τελευταία στιγμή και με μια μικρή βάρκα διέσχισε το Αιγαίο. Εφθασε στην Αθήνα και από εκεί πήγε στη Νέα Υόρκη. Ο αδελφός του δεν στάθηκε το ίδιο τυχερός. Τον σκότωσαν οι Τούρκοι. Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, ο εγγονός του επέστρεψε επικεφαλής αντιτορπιλικού στην ίδια πόλη, τη Σμύρνη, που τώρα τη λένε Ιζμίρ, από όπου έφυγε πρόσφυγας ο παππούς του πριν από τόσα χρόνια».


Στα ίδια... θρανία με τον Κώστα Καραμανλή

Ο 56χρονος ναύαρχος είναι ο Ελληνοαμερικανός που κατέλαβε το υψηλότερο στρατιωτικό αξίωμα στην ιστορία των ΗΠΑ και το 2006 βραβεύτηκε από την ομογενειακή οργάνωση ΑΧΕΠΑ με το Μετάλλιο της Ελευθερίας. Οπως είναι ευνόητο, το βιογραφικό του είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Το 1976 αποφοίτησε αριστούχος από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ και το 1992 από το Εθνικό Κολέγιο Πολέμου.

Eχει υπηρετήσει σε διάφορες υψηλόβαθμες θέσες, όπως εκείν

η του διοικητή της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου ENTERPRISE (Enterprise Carrier Strike Group) και του εκτελεστικού βοηθού του υφυπουργού Ναυτικών και κατόπιν του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ.

Προτού αναλάβει διοικητής των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων, ήταν επικεφαλής της νότιας διοίκησης (SouthCom) των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με δικαιοδοσία τη Λατινική Αμερική.
Νωρίτερα, το 1984, είχε αναγορευτεί διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων από τη Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Tufts, λαμβάνοντας μάλιστα ειδικό βραβείο για τις εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιδόσεις του («Gullion Prize»). Αξίζει να σημειωθεί ότι πήρε το διδακτορικό του στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο, την ίδια χρονιά και από το ίδιο πανεπιστήμιο με τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή!

Παρά τον φόρτο εργασίας του, βρίσκει τον χρόνο για το αγαπημένο του χόμπι, το γράψιμο. Στο ενεργητικό του έχει ήδη πέντε βιβλία, πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε στρατιωτικές επιθεωρήσεις και αρκετά άρθρα στον Τύπο, ενώ διατηρεί μπλογκ και σελίδα στο Facebook.


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Τζέιμς Σταυρίδης είναι παντρεμένος με τη συγγραφέα Λόρα Χολ, με την οποία έχει αποκτήσει δύο κόρες, την Τζούλια και την Κριστίν. Τη σύζυγό του τη γνώρισε ως παιδί στην Αθήνα, καθώς στις αρχές του '60 ο πατέρας του υπηρετούσε ως ναυτικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας και ο πατέρας της Λόρα ήταν ο αναπληρωτής του.

espressonews

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron