Μείωση στις τιμές των ακινήτων προβλέπει η Fitch

Μείωση στις τιμές των ακινήτων προβλέπει η Fitch

  • 09 Φεβρουαρίου 2011, 08:11

Μείωση στις τιμές των ακινήτων κατά 15% την επόμενη διετία προβλέπει για την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, έχοντας προϋπολογίσει ήδη την είσπραξη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσω των φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα.

Πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι, καθώς τα επιτόκια θα βρεθούν και πάλι σε ανοδική τροχιά τη στιγμή που θα είναι σε ισχύ τα αυστηρά μέτρα λιτότη- τας, θα καταστεί ακόμα πιο δύσκολο για τους δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. «Φαίνεται πιθανό ότι οι αυξανόμενες εκπρόθεσμες οφειλές θα οδηγήσουν σε αυξανό- μενες αθετήσεις πληρωμών κατά τον επόμενο χρόνο» επισημαί- νει ο οίκος αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι το ποσοστό των δανείων που δεν εξυπηρετούνται επί τρεις μήνες αυξήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο 2,7% από 0,9% που ήταν τον αντί- στοιχο μήνα του 2009.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως ακόμα και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ο- ποίοι αποτελούν σημαντικό μέρος των δανειοληπτών, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των στεγα- στικών τους δανείων.

Παρελθόν τα «χρυσά χρόνια» στην κτηματαγορά

Την εικόνα καθίζησης της κτηματαγοράς αποτυπώνει χαρακτη- ριστικά πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθη- νών, στην οποία επισημαίνεται πως τα «χρυσά χρόνια για την ελληνική κτηματαγορά έχουν λήξει» και ότι «η ευφορία που επι- κράτησε στο εγχώριο real estate από το 2000 και μετά, η οποία συνοδεύτηκε από υψηλούς ρυθμούς χορήγησης δανείων και κα- τακόρυφη αύξηση των τιμών, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Βάσει της έρευνας, υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 200.000 απούλητες κατοικίες, επτά στους δέκα ειδικούς της κτη- ματαγοράς προβλέπουν ότι η κρίση θα διαρκέσει έως και τρία χρόνια ακόμα, ενώ εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια η αγορά ακινήτων θα βυθιστεί σε μεγαλύτερο τέλμα, με την πτώση των τιμών να είναι το κύριο χαρακτηριστικό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο



cron