Απόψεις - Συνεντεύξεις
Ο φανατισμός βλάπτει πρωτίστως το ταμείο των «μικρών» ομάδων

Ο φανατισμός βλάπτει πρωτίστως το ταμείο των «μικρών» ομάδων

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 15:25

του Γιάννη Γεωργάκη *

Το 1974 σε αγώνα του Πανιωνίου με τον Παναθηναϊκό καταγράφηκε το ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων στο γήπεδο της Ν. Σμύρνης. Ούτε λίγο ούτε πολύ 20.950 άτομα πλήρωσαν εισιτήριο για να παρακολουθήσουν το αθηναϊκό ντέρμπι σε ένα γήπεδο το οποίο επισήμως διαθέτει σήμερα 11.700 θέσεις. Ηταν η εποχή που οι φίλαθλοι (οπαδοί) των δύο ομάδων κάθονταν δίπλα - δίπλα στις εξέδρες ή στοιβάζονταν από κοινού στα κάγκελα. Ο Πανιώνιος περίμενε τότε τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ για να γεμίσει το ταμείο του και να βγάλει τη χρονιά.

Ο Πανιώνιος και ο Παναθηναϊκός θα βρεθούν αντιμέτωποι και αυτή την Κυριακή στη Ν. Σμύρνη. Μόνο που στις εξέδρες δεν θα υπάρχουν οπαδοί και των δύο ομάδων. Η αστυνομία απαγόρευσε τη μετακίνηση οπαδών του Παναθηναϊκού, ενώ οι φίλοι του Πανιωνίου που θα πάνε στο γήπεδο, θα προμηθευτούν ονομαστικά το εισιτήριό τους επιδεικνύοντας αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Από τα νέα ήθη και έθιμα που έφερε στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο επαγγελματισμός, διαχρονικά ζημιωμένο βγήκε το ταμείο του Πανιωνίου, του Εθνικού, του Απόλλωνα, του Αιγάλεω... Ο σωστός φίλαθλος σταμάτησε να πηγαίνει στο γήπεδο επειδή δεν αντέχει να αναπνέει καπνογόνα και γιατί φοβάται τα χειρότερα. Η ομάδα της Ν. Σμύρνης στο παιχνίδι του α΄ γύρου με την ΑΕΚ διέθεσε 3.044 εισιτήρια. Τα αδιάθετα εισιτήρια ήταν 8.656.

Ο Πανιώνιος κατά την περσινή αγωνιστική περίοδο στα ντέρμπι με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ διέθεσε 14.757 εισιτήρια (μ.ο. 4.919) από τα 34.100 που κυκλοφόρησε συνολικά. Εν ολίγοις η ετήσια οικονομική απώλεια του Πανιωνίου μόνο από τα 3 παιχνίδια με τις ομάδες του πρώην ΠΟΚ αγγίζει τα 500.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα αδιάθετα εισιτήρια στους αγώνες με τον ΠΑΟΚ, τον Αρη και τις άλλες ομάδες που έχουν οπαδούς στην Αττική.

Ο Πανιώνιος δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη για τις συνθήκες που επέβαλαν την απαγόρευση της μετακίνησης των οπαδών. Στο σύνολό τους οι ομάδες παρέδωσαν τις εξέδρες στο έλεος των φανατικών οπαδών και τώρα τρέχουν πίσω από τα γεγονότα για να αποφύγουν τα χειρότερα.

 

* Δημοσιογράφου, αθλητικού συντάκτη στην εφημερίδα "Το Βήμα"

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron