Γιατί ο μέσος άνδρας πεθαίνει νωρίτερα από τη μέση γυναίκα

  • 19 Ιανουαρίου 2011, 08:17

Το κάπνισμα είναι η αιτία για το ότι ο μέσος άνδρας πεθαίνει νωρίτερα από τη μέση γυναίκα, καθώς -σύμφωνα με βρετανική επιστημονική έρευνα- το τσιγάρο σε ποσοστό 40% με 60% ευθύνεται για την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά το διαφορετικό προσδόκιμο ζωής τους. Στην περίπτωση της Ελλάδας η έρευνα αναφέρει ότι η διαφορετική ηλικία θανάτου ανδρών και γυναικών αποδίδεται κατά 56% στο κάπνισμα.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι η «ψαλίδα» είναι 230 θάνατοι αν- δρών (από όλες τις πιθανές αιτίες) ανά 100.000 κατοίκους πε- ρισσότεροι σε σύγκριση με τους θανάτους των γυναικών.

Ειδικότερα, στο κάπνισμα αποδίδονται 297 θάνατοι ανδρών ανά 100.000 έναντι 167 θανάτων γυναικών, δηλαδή 130 θάνατοι ανδρών περισσότεροι ανά 100.000 κατοίκους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι πρόωροι θάνατοι των ανδρών δεν οφείλονται σε κάποια βιολογική διαφορά σε σχέση με τις γυναίκες, αλλά σε ασθένειες που αποδίδονται στο κάπνισμα, όπως είναι ο καρκίνος των πνευμόνων και οι καρδιοπάθειες, δεδομένου ότι κατά μέσο όρο οι άνδρες καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο