ΟΔΗΓΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ | Κύπρος | Στη Λευκωσία η Μέρκελ

Στη Λευκωσία η Μέρκελ

Στη Λευκωσία η Μέρκελ

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ένα ευρύ πλέγμα ευρωπαϊκών και περιφερειακών θεμάτων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνο- μιλιών που θα έχει σήμερα στην Κύπρο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη καγκελάριου της Γερμανίας στην Κύπρο, και όπως ανέφερε χθες σε δηλώ- σεις του ο Κρίστοφ Στέγκμανς, αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, οι συζητήσεις θα εστιάσουν τόσο στις εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα όσο και σε «άλλα ζητήματα που παίζουν ρόλο στην περιοχή».

Ο κ. Στέγκμανς διευκρίνισε ότι η επίσκεψη της κα- γκελαρίου αφορά αποκλειστικά την Κύπρο ως χώρα-μέλος της Ε.Ε. και ότι η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος δεν περιλαμβάνεται στο πρό- γραμμα της επίσκεψής της. Ένα από τα κύρια ζητήματα που ενδια- φέρουν την κυβέρνηση της Γερμανίας είναι και η άρση του αδιεξό- δου στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε., η οποία έχει «μπλοκάρει» εξαιτίας του άλυτου κυπριακού προβλήματος και της στάσης της Τουρκίας.

Η γερμανική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία, κυρίως συμβολική, στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει η κ. Μέρκελ στο Ινστιτούτο Γκαίτε, το οποίο βρίσκεται επί της διαχωριστικής γραμμής στη νε- κρή ζώνη στη Λευκωσία. Εκεί η καγκελάριος πρόκειται να συναντη-θεί με εκπροσώπους της κοινωνίας πολιτών και από τις δύο πλευρές αλλά και με Κύπριους πρώην φοιτητές στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το hbnews.gr